Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Kosakken Taras Bulba (1962)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: J. Lee Thompson
Medvirkende: Tony Curtis, Yul Bryner, Perry Lopez m.fl.
Varighed: 119 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 2. juni 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Historien om kosakken Taras Bulba og hans sønner stammer oprindelig fra 1800-tallet. Den udkom første gang som bog i 1835, skrevet af russeren Nikolai Gogol. Det historiske værk, der var stærkt religiøst præget, udkom syv år senere i en kraftigt revideret udgave efter pres fra det russiske styre.

Historien er siden blevet fortolket utallige gange. Blandt andet som opera og, ikke mindst, på det hvide lærred. Første filmatisering kunne ses allerede i 1909. Mest kendte filmatisering er dog nok denne amerikanske fra 1962, der udover et væld af store filmstjerner, bød på et så stærkt musikalsk tema, at det blev nomineret til en Oscar.

Handlingen i Kosakken Taras Bulba (Taras Bulba) er en fortættet og lettere glorificeret udgave af den oprindelige historie. Samtidig er den amerikanske film-fortælling blottet for enhver form for religiøsitet, herunder anti-semitisme, der præger Gogols oprindelige værk. Ellers holder filmen sig i stort omfang til det skriftlige oplæg.

I 1500-tallet udgør Polen sammen med Lituaen en stormagt i Østeuropa. Det polske storrige har således besat store områder, herunder Ukraine, hvor kosakkerne ellers er vant til at råde frit på stepperne. Kosakkerne bliver ledt i et baghold, efter de har hjulpet polakkerne med at fordrive tyrkiske invasionsstyrker, hvilket får kosakken Taras Bulba til at sværge hævn.

I en form for eksil i eget land får Taras to sønner, Andrei (Tony Curtis) og Ostap (Perry Lopez). Sønnerne sender han på skole i Kiev, hvor polakkerne styrer alt. Her møder Andrei den lokale guvernørs datter og de forelsker sig, inden de to brødre efter et opgør med polske studiekammerater må flygte hjem.

Hjemme i familiens skød begynder Taras at samle de forskellige kosak-stammer for at drage i krig mod polakkerne. Det ender med en belejring af befæstede Dubno, hvor kosakkerne vil prøve at sulte de polske styrker til overgivelse. Guvernørens datter, som Andrei forelskede sig i, er dog også blandt indbyggerne.

Det får Andrei til at hjælpe de polske indbyggere og tropper. Men sådan noget gør en ægte kosak ikke, altså svigter sine egne, så Taras skyder sin søn, og fortsætter krigen mod polakkerne ...

Der er temmelig meget Romeo og Julie over en del af historien i Kosakken Taras Bulba. Men filmen byder også på helt fantastiske kampscener, ikke mindst i form af kæmpe slag mellem kosakker og polakker, hvor store mængder statister er med til at gøre oplevelsen nærmest overvældende.

Også den ukrainske steppe tager sig smuk ud i filmen. Filmholdet har dog aldrig været i nærheden af det daværende Sovjetunionen, idet filmen er optaget i Argentina, hvor argentinske tropper er med som statisterne i de store slag, der for det meste foregår fra hesteryg.

Alt i alt en ganske god film med filmmusik, der er gået over i historien. Et must i samlingen, hvis man er til de store, imponerende slag fra hesteryg med et historisk islæt.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017